Fötterna spelar stor roll för kontrollen av balans, kroppsställning och hur övriga delar av kroppen fungerar, till och med hjärnan påverkas av hur dina fötter mår. Ändå är fötterna ofta en bortglömd och undervärderad del av vår kropp. Orsakerna till fotsmärtor är många men vanligast är en kombination av skada, felställning, spänningar, överansträngning och sjukdomstillstånd.


En avancerad och invecklad konstruktion
26 ben formar två valv där ankelleden är förbindelsen mellan foten och underbenet. Fotens funktion stöds primärt av de olika benen som hålls samman genom sin form, där varje ben är anpassat efter det andra för att ge en helhet. Primärt stöd är också ligamenten (27 st) den fibrösa vävnad som hjälper till med stabiliseringen. Fotens muskler och fascian i foten är det sekundära stödet. Många små djupt liggande muskler både fäster vid och är inkilade i foten. Större muskler med början i underbenet har också sina respektive fästen i de olika fotbenen. För att bära upp kroppens vikt finns fettkuddar för skydd och stöd av foten, de fungerar också som stötdämpare för hela kroppen vid rörelse.

"fettkuddarna i dina fötter fungerar som stötdämpare för hela kroppen"

Vare sig det handlar om gång eller andra träningsformer är foten själva basen för din kropps rörelser. Smärta är alltid en signal om att något är fel och ofta har den ett ursprung i hur fotens inre strukturer samverkar. Kroppen reagerar med att förändra det mekaniska rörelsemönstret för att minska smärtan och successivt förändras sättet att gå och stå. Det kan, om problemet inte korrigeras, leda till förändringar eller skador i knän, höfter, bäcken och ryggrad.

fötter 04

Viktiga för informationen till hjärnan
Viktig för informationen till hjärnan Fötterna har ett överflöd av proprioceptorer som registrerar ledernas lägen genom att avläsa spänningen i muskler, senor, ledkapslar och ligament. Proprioceptorerna är en del av nervsystemet som gör det möjligt för hjärnan att bestämma i vilket läge kroppen befinner sig, t ex att du just nu sitter ner och läser den här texten. Den vet genom proprioceptorernas signaler att du inte befinner dig upp och ner eller ligger ner. Vi tänker aldrig på hur hjärnan får de här signalerna eftersom det hela är en så självklar och grundläggande funktion. Ännu mer väsentligt är att det är en av de vitala funktionerna för vår överlevnad. Efter en skada eller trauma av annat slag i foten, som t ex vid en stukning, störs detta signalsystem och det kan resultera i obalans, hälta eller att kroppen får en lutning över mot ena sidan.

Vanliga fotskador
Ligamentskador, muskelspänningar och frakturer är typiska åkommor i foten och de kan komma plötsligt. Fotmuskulaturen, slemsäckarna och fascian kan också bli för ansträngda genom för hård belastning, t ex vid översträckning. En stukning av foten eller ankeln uppstår när ligamenten som håller ihop fotens ben översträcks och fibrerna brister. En annan källa till fotsmärtor är förslappning av ligamenten eller det motsatta, en stelhel av ligamenten i foten. Kiropraktisk behandling används för att återskapa den normala funktionen i lederna genom att lösa spänningen i de omgivande ligamenten och musklerna. Många har upptäckt att kiropraktik är en lämplig behandlingsform för att återställa den normala funktionen efter en plötslig stukning eller en sportskada.

Nedfallna fotvalv
Många människor har idag nedfallna fotvalv (plattfot). När fotvalven sjunker sträcks ofta ligamenten och vinkeln på fotleden förändras vilket kan ge smärta. Ett lägre fotvalv gör också att ankelleden vinklas inåt vilket innebär en kraftigare belastning på insidan av knäet. När vinkeln på ankeln förändras sker en förändring av viktfördelningen på dina knän såväl som en mindre förändring i vinkeln på knäet vilket kan leda till en vridning i höften som gör att bäckenet kan vridas framåt på ena sidan. Om bäckenet vrids framåt kan du uppleva en intensiv smärta eller värk i ländryggen eller höftområdet.

"Vänta inte tills du har utvecklat smärtor"

Även de som inte har problem med nedfallna fotvalv kan uppleva samma problematik, det har sin grund i en felaktig funktion i foten i samband med gångcykeln. När en person med ett normalt fotvalv går kan fotvalvet tryckas ner när foten rör sig genom gångcykeln (häl ner, tå ner, häl upp, tå upp). Om dina fotvalv trycks ner när du går fördelas vikten som skulle gått rakt fram genom stortån istället mot insidan av stortån.

Det är mycket viktigt att du korrigerar dina nedfallna fotvalv (plattfot) eftersom många åkommor är kopplade till en felställning i foten, som t ex benhinneinflammation, knäproblematik, hälseneinflammation, slemsäcksinflammation samt höft- och ryggradssmärtor.

Kiropraktisk behandling ger positiv effekt
Kiropraktisk behandling av lederna i foten och ankeln kan hjälpa till med att återställa den normala funktionen och biomekaniken i foten och kan på sikt även leda till att fotvalven återskapas, i synnerhet hos barn. För en vuxen med långvarig problematik kan det ibland vara svårare att få foten att behålla den korrekta positionen, trots kiropraktisk behandling. I sådana fall kan ortopediska inlägg som specialgörs hjälpa till för att stödja fotvalvet så att en bättre fördelning av vikten genom foten sker och på så sätt lindras smärtan.

Se över dina skor
Vilka skor du använder kan också vara en bidragande faktor till fotsmärtor. På lång sikt kan felaktiga skor för din fot leda till hallux valgus (snedställning av stortån), irritation på leder och nerver och även ge felaktig ställning på dina tår. 

Varje gång du tar ett steg, transporteras stöten som fotsteget mot underlaget ger upphov till från din fot vidare till ankeln upp till knäet, genom höfterna och ryggraden. Det är det enkla skälet till att ett mekaniskt problem eller en obalans i foten till slut kan orsaka ländryggsproblem, höft- eller knäsmärtor. Vänta inte tills du har utvecklat smärtor eller felställning i någon annan del av din kropp, få dina fötter kontrollerade på ett tidigt stadium av en kiropraktor.