Mycket av din tyngd vilar på höftlederna som ger styrka, stabilitet och rörlighet till din kropp. De är några av din kropps större leder. Nästan allt du gör innebär belastning på höftlederna och därför är det viktigt att förstå deras funktion och känna till hur du kan agera när problem uppstår.


Där lårbenet möter bäckenet finns höftleden med höftkula och ledskål, båda täcks av ledbrosk. Där lårbenet möter bäckenet finns höftleden med höftkula och ledskålDet tunna lagret av ledbrosk fördelar belastningen jämnt på leden och minskar friktionen mellan benen i skelettet. Ett friskt ledbrosk har en fast och elastisk konsistens och fungerar som glidyta för höftleden. Höftleden är inkapslad i ledkapseln med ledband som stöd. Musklerna och senorna runt höften är viktiga för stabilitet och styrka samt för styrningen av höftledens rörelser. Höfter utan rörelseinskränkning och smärta bidrar stort till en frisk och aktiv kropp.

Vad är orsakerna till höftproblem?
Höftproblem är tyvärr ingen ovanlig åkomma och den kan drabba nästan vem som helst. Orsakerna är många och av olika karaktär. Dessutom handlar höftbesvär inte alltid om förslitning i höftleden. Det kan istället handla om problem i rygg, bäcken, knä eller fot. En kiropraktor utför en noggrann undersökning av höftlederna samt muskler och leder i området för att ställa diagnos innan behandling påbörjas. Ibland kan det vara svårt att skilja på höftledsproblem och besvär från andra strukturer i området, röntgenundersökning kan då vara till hjälp.

Höftledsförslitning (höftartros, coxartros)
Artros i höftleden är en av de vanligaste ledsjukdomarna i västvärlden. Den drabbar lika många kvinnor som män och risken ökar med högre ålder. Höftledsförslitning börjar i ledbrosket med en långsam utveckling där ledbrosket tunnas ut och blir mer ojämnt och en inflammationsprocess utvecklas. Till slut är brosket helt borta och ben slits mot ben. Att hitta ett smärtfritt läge blir allt svårare och i slutstadiet berörs ledens alla vävnader. Blir smärtan så svår att den börjar påverka ens vardagsliv är operation ofta det enda alternativet och leden ersätts då med en protes.

"Förebyggande vård är alltid bäst"

Symptomen på höftartros kan variera. De första signalerna kan vara värk och stelhet i ljumsken, sätet eller låret när du stiger upp på morgonen. Smärtan kan också öka vid belastning, t ex vid promenader och löpning och i kallare väder. Alltefter artrosen blir värre ökar smärtan gradvis runt höftleden och sprids till ljumsken, längs med låret till dess smärta uppstår även i knäet. Ibland kan värk eller smärta i knäet vara det enda symptom som finns och det gör att höftproblem kan vara svåra att diagnostisera.

Andra orsaker till höftbesvär
Även om besvären upplevs i höften kan undersökning visa något annat. Det är mycket vanligt att besvär från leder och muskler i rygg och bäcken ger smärtor och stelhet i området runt höftlederna. Även felställning i fötterna kan ge upphov till inflammationer i muskler och leder i området kring höften. Snedställning i fötterna ökar med tiden risken för förslitningar i höfter och rygg. Det kan motverkas om rätta behandlingsinsatser påbörjas i tid.

hoftproblem

Vad kan en kiropraktor göra?
Förebyggande vård är alltid bäst. Undersökning och behandling i tidigt skede kan göra att lindriga besvär inte behöver bli så stora. Kom också ihåg att alla höftbesvär inte handlar om artros. Har du redan förslitningar i höften/höfterna kan rätt kiropraktorhjälp underlätta och fördröja den eventuella nedbrytningsprocessen i leden. Kiropraktorn lindrar även dina besvär genom att hålla övriga leder i ryggen och bäckenområdet i bra funktion där behandling av eventuell snedställning och spänningar ingår. Detta innebär lindring för redan överbelastade höftleder. En kiropraktor kan inte ta bort förslitningarna men lindra stelhet och smärtor genom att förbättra funktionen i leder och muskulatur.