Höftlederna tillhör de större lederna i vår kropp och mycket av kroppens tyngd vilar på dessa två leder. Nästan allt vi gör innebär belastning på höftlederna och det är därför viktigt att förstå deras funktion och veta hur vi kan agera när problem uppstår.

Vilka strukturer tillhör höften?
Till höftleden hör höftkula och ledskål, båda täckta av ledbrosk. Leden är inkapslad i ledkapseln med ledband som stöd. Musklerna och senorna runt höften är viktiga för stabilitet samt styrning av höftledens rörelser. Ledytorna täcks av ett tunt lager ledbrosk som jämnt fördelar belastningen på leden och minskar friktionen mellan benen i skelettet. Ett friskt ledbrosk har en fast och elastisk konsistens som fungerar som glidyta för höftleden. Höfter utan rörelseinskränkning och smärta är en stor del av din friska kropp.

Vad är orsakerna till höftproblem?
Höftproblem är tyvärr inte en ovanlig åkomma och kan drabba nästan vem som helst. Det är viktigt att komma ihåg att orsakerna är många och olika. Inte alla höftbesvär är orsakade av förslitning i höftleden. En kiropraktor utför en noggrann undersökning av höftlederna samt muskler och leder i området för att ställa en diagnos innan behandling påbörjar. Ibland kan det vara svårt att skilja på höftledsproblem och besvär från andra strukturer i området, och då kan en röntgenundersökning vara till hjälp.

Höftledsförslitning (coxarthros)
Artros i höftleden är en av de vanligaste ledsjukdomarna i västvärlden. Den drabbar lika många kvinnor som män och risken ökar med ökad ålder. Den börjar i ledbrosket och med långsam utveckling tunnas ledbrosket ut och blir mer ojämnt. Symptomen på artros är smärta och stelhet samt försämrad rörlighet. Vid ökad förslitning tunnas ledbrosket ut och blir ojämnt. Till slut är brosket helt borta och ben slits mot ben. Att hitta ett smärtfritt läge blir allt svårare och all belastning ökar smärtan. I slutstadiet berörs ledens alla vävnader. Blir smärtan så svår att den börjar påverka ens vardagsliv är operation ofta det enda alternativet och leden ersätts med en protes.

Andra orsaker till höftbevär
Inte alla höftbesvär kommer från själva höftleden. Det kan upplevas så men undersökning visar något annat. Det är mycket vanligt att besvär från leder och muskler i rygg och bäcken ger smärtor och stelhet i området runt höftlederna. Även felställning i fötterna kan ge upphov till inflammationer i muskler och leder i området kring höften. Sneda fötter ökar med tiden risken för förslitningar i höfter och rygg. Detta kan motverkas om rätta behandlingsinsatser påbörjas i tid. Tidigare har vi även skrivit om smärtor som strålar från höften mot låret och kallas falsk ischias.

Vad kan en kiropraktor göra?
Förebyggande vård är alltid bäst. Undersökning och behandling i tidigt skede kan göra att lindriga besvär ej behöver bli så stora. Inte alla höftbesvär innebär artros, men har du redan fått förslitningar i din höft/höfter kan rätt kiropraktorhjälp underlätta och fördröja den eventuella nedbrytningsprocessen i leden. Kiropraktorn lindrar även dina besvär med att hålla övriga leder i ryggen och bäckenområdet i bra funktion. Kiropraktorn behandlar då eventuella snedställning och spänningar. Detta underlättar redan överbelastade höftleder. En kiropraktor kan inte ta bort förslitningarna men lindra stelhet och smärtor med behandling av övriga områden.

Hur kan vi hålla oss friska i leder och muskler?
Här följer några tips om hur du själv kan hjälpa din kropp och därmed höfter till ökad hälsa:
  • Kosten: vissa ämnen samt vitaminer och mineraler bygger upp och minska nerbrytning av kroppens ledytor
  • Träning: muskler är färskvara. Om belastning ger smärta är det lätt att man undviker all form av träning och blir allt mer stilla. Detta i sin tur leder till att kroppens tillstånd försämras med nedsatt allmän kondition, styrka och flexibilitet. Vattenträning, tai chi, qi gong eller yoga har visat sig hjälpa vid sådana besvär.
  • Bra skor med stötdämpning och inlägg vid behov, speciellt om du går och står mycket i ditt arbete
  • Bra madrass: Madrass som passar din rygg och minskar belastning på dina höfter.
  • Minskad kroppsvikt.

Oddný Óskarsdóttir
Leg. kiropraktor